serge

september 2014: Bretagne - Finistère
Dit najaar nog eens naar Bretagne, meer bepaald naar de baai van Morlaix. Een regio waar nog ongerepte natuur te vinden is en uitzonderlijke panorama's op de zee en de vele klippen (de Pointe de Penn al Lann, de schiereilanden Carantec en Locquirec, de Pointe de Beg an Fry, ...).
Ook het culturele aanbod is veelbelovend, kerkjes, ommuurde parochie erven, grafheuvels, ...

juni 2014: Schotland - Western Highlands en Isle of Skye
Eindelijk Schotland.
We trekken naar de Highlands en verblijven in een cottage aan Loch Duich, een binnenzee waarlangs het meest gefotografeerde kasteel van Schotland, Eilean Donan Castle, ligt.
Deze streek is gekend voor zijn prachtige landschappen van bergen, dalen en meren, zijn grillige kust met diep ingesneden inhammen, de ongerepte natuur, de gemoedelijke dorpjes, ...
Ook, zo heb ik toch gelezen, beleef je in Schotland de vier jaargetijden op één dag.
Op het programma staat ondermeer het eiland Skye met het zeer fotogenieke Elgol (groots panorama van water en decor van bergen), Sligachan, the Old Man of the Storr , de five sisters of Kintail, Plockton, Torrodon, een boottocht naar de zeehondenbanken … en niet te vergeten de Talisker- distilleerderij.

oktober 2013: Elzas/Vogezen - regionaal natuurpark "Ballons des Vosges"
Dit najaar eens iets anders dan de Franse kust. Het natuurpark "Ballons des Vosges" is vooral gekend om zijn gevarieerde landschappen: bergweiden, veenmoerassen, keteldalen, meren, rivieren en bossen.
We hopen er vooral de prachtige herfstkleuren te kunnen vastleggen en enkel gemzen te spotten.Ook staan de talrijke beekjes en riviertjes met hun watervalletjes en stroomversnellingen op het programma.
En indien er nog tijd overschiet duiken we de bossen in op zoek naar paddenstoelen.

juni 2013: Provence - Les Alpilles
We verblijven in een dorpje in de Alpilles (Maussane-les-Alpilles), een keten van kalkheuvels dat rijk is aan orchideeën, bloemen en vlinders. Maussane is tevens een goede uitvalsbasis voor een aantal interessante natuurgebieden in de onmiddellijke omgeving zoals de Camargue, het deltagebied van de Rhône, La Crau (een uniek steppegebied, ook wel de Provençaalse woestijn genoemd) en het bergmassief de Luberon.
De bedoeling is om buiten vlinders (krijg ik maar niet genoeg van) ook libellen, weidebeekjuffers, waterjuffers, boomkikkers, de in het wild levende grijswitte Camargue paarden, ... op de gevoelige plaat vast te leggen.

mei 2013: Cornwall - Land's End
Engeland staat al een tijdje op mijn verlanglijst. In mei krijg ik de kans om met een Engelandkenner en fervent natuurfotograaf naar Cornwall te reizen, en die kans zal ik uiteraard niet onbenut laten.
Cornwall is synoniem voor ruige kusten, woest schuimende zee en pittoreske haventjes. Alle ingrediënten voor een prachtige fotovakantie.

oktober 2012: Bretagne - Belle-Île
Toen we vorig jaar in Quiberon vertoefden waren we zinnens om een daguitstap naar het eiland Belle-Île te maken. Op het schiereiland viel er echter zoveel te ontdekken (en te fotograferen) dat die uitstap er niet van gekomen is.
Maar hoge rotsen, schuimende golven, inhammen, kleine stranden, duinen, vuurtorens, ... blijven mij ontzettend boeien, en daar dit op Belle-Île allemaal in veelvoud te vinden is was de keuze vlug gemaakt.

juli 2012: Franse Pyreneeën - Haute-Ariège (Vicdessos)
Wij logeren in het dorpje Vicdessos, een dorpje gelegen op 720m hoogte, in een nauw bosrijk dal langs de rivier 'de Vicdessos'. Het is een uitstekende uitvalbasis voor talloze bergwandelingen. Op het verlanglijstje staan de Cirque de Cagateille, het circuit van Etang de Guzet en Cascade d'Ars (een van de mooiste watervallen van de Pyreneeën en de Etangs de Bassiès (een keten prachtige bergmeren).
Ook hopen we de vale gier, de talrijke gemzen en marmotten en heel wat vlinders (Apollovlinder) te spotten.

mei 2012: Parc naturel régional des Grands Causses (Fondamente)
De Causses zijn grote kalkhoudende plateaus (op ongeveer 1000m hoogte) met diep uitgesleten cañons. Zij vormen een van de meest wonderlijke streken van Frankrijk.
Er zijn 4 Grands Causses: de Causse de Sauveterre, de Causse Méjean, de Causse Noir en de Causse du Larzac. Het zijn vooral de prachtige contrasten tussen de ingesloten groene dalen en het verlaten landschap op de plateaus en de uitzonderlijke verscheidenheid aan planten die we willen gaan ontdekken. Op het plateau du Guilhaumard groeien niet minder dan 1850 plantensoorten, waaronder een 60-tal wilde orchideeënsoorten.

oktober 2011: Bretagne (Quiberon - Côte Sauvage)
Het presqu’île de Quiberon, gelegen in zuid-Bretagne, is een smalle landtong die uitsteekt in zee.
Het schiereiland heeft een zeer mooie en gevarieerde kuststrook en biedt over een afstand van 14 km een grote verscheidenheid aan landschappen. In het westen een spectaculaire kust (Côte Sauvage) met ruige kliffen en rotsgewelven geërodeerd door de golven, en in het oosten stranden van fijn zand.
Het centrale gedeelte van het schiereiland is een mozaïek van dorpen en heidevelden van steekbrem, kleine groepjes pijnbomen en poelen.
Tevens zijn er verschillende interessante vogelgebieden.

juni/juli 2011: Auvergne (Grandeyrolles)
De Auvergne, gelegen in het Centraal Massief, werd deels gevormd door vulkanen.Grote stukken van het gebied worden beschermd door regionale natuurparken.
Grandeyrolles is gelegen in de onmiddellijke omgeving van enkele prachtige natuurgebieden waar o.a. een 300-tal plantensoorten en meer dan 100 vlindersoorten voorkomen.
(12-tal soorten orchideeën, Nachtpauwoog (grootste vlinder van Frankrijk), Apollovlinder, Buizerd, Zwarte Wouw, Bidsprinkhaan, Zadelsprinkhaan, Smaragdshagedis, ...).

BACK