serge

 

Op deze pagina info over allerlei onderwerpen zoals website, toevoeging nieuwe foto's/albums, 
mijn natuurfotografenvereniging, geplande reizen, .....

Info albums/foto's

Voor de samenstelling van de albums opteerde ik voornamelijk voor een selectie per onderwerp.
Een ganse reeks foto's over hetzelfde onderwerp kan misschien wat vervelend overkomen, maar door voldoende variatie en een beperking van het aantal beelden heb ik getracht mijn albums attractief te houden.
Ook is het zo dat ik me bij mijn foto-uitstappen voornamelijk concentreer op één welbepaalde tak van fotografie (of macro, of landschappen, of ...).

Album 'Cornwall - Port Nanven'
Porth Nanven wordt door de omwonenden ook "the Cot Valley" of "the Dinosaur Egg Beach" genoemd. Dit omwille van de gladde granieten rotsblokken van verschillende afmetingen die op het strand liggen..
De site is beschermd en het is er verboden rotsblokken mee te nemen of zelfs maar te verslepen/verplaatsen.
Tijdens ons verblijf (weekje) trokken we verschillende keren naar deze fotogenieke baai. Port Nanven is ook gekend voor zijn prachtige zonsondergangen maar de weergoden beslisten hier anders over.

Album 'Franse Pyreneeën'
De geplande bergwandelingen zijn letterlijk en figuurlijk de mist in gegaan. Het weer was heel onstand-vastig. Een regendag werd gevolgd door een snikhete wolkenloze dag of, een sombere dag met laaghangende wolken. En als we ons toch eens aan een dagtocht in de bergen waagden moesten we onze tocht halverwege afbreken omwile van plots opkomende mist.
In dit (eerste) album een selectie beelden gefotografeerd (met macro-objectief) in een weide palend aan onze gîte.
In een volgend album een impressie van de toch prachtige, ongerepte streek die mij, spijts de beperkte verkenning, enorm heeft kunnen bekoren.

Album 'Côte sauvage' (zuid-Bretagne)
Een weekje was veel te kort om de 14 km ongerepte, sterk ingesneden westkust van de côte sauvage de Quiberon te verkennen.Niet enkel de streek, maar ook het weer was een meevaller (regen, zon wolken, wind, prachtige zonsondergangen, ...).
In dit album een selectie uit het overaanbod aan kliffen, stranden en kreken.

Album 'Padden en Kikkers'
Als het in het voorjaar warmer wordt ('s avonds rond de 10°) ontwaken de padden uit hun winterslaap en trekken ze naar vijvers, poelen, plassen, ... om daar te paren. Is het daarbij ook nog wat regenachtig dan is het ideaal om de paddentrek in beeld te brengen.
Alle getoonde beelden zijn gefotografeerd na zonsondergang in de omgeving van de vijvers van Zevenbronnen (Sint-Genesius-Rode). Tevens maakte ik buiten een externe flits ook gebruik van een zaklamp om de harde schaduwen wat te milderen.

Albums 'Auvergne'
De Auvergne is een streek die mij enorm bekoord heeft. Dit niet enkel om zijn ongerepte natuur, maar ook om zijn geschiedenis, architecturaal erfgoed en cultuur.
De getoonde vlinderbeelden zijn gefotografeerd op slechts enkele tientallen meters afstand van onze verblijfplaats in Grandeyrolles. Met de landschappen heb ik een impressie willen geven van de weidse uitgestrektheid van deze prachtige streek van meren en vulkanen.

Album 'Hallerbos'
Het Hallerbos is het belangrijkste en meest uitgestrekte bosgebied tussen Zenne en Zoniën.
Ikzelf heb het geluk om op wandelafstand van dit bos te wonen en ga dan ook regelmatig in dit prachtige bos fotograferen.
In dit album een selectie van de meest opvallend aanwezige lentebloeier, de boshyacint. Van half april tot begin mei krijg je een spectaculair zicht van duizenden in bloei staande boshyacinten. Ze vormen als het ware een paars tapijt dat mij elk jaar opnieuw bekoort.

Album 'Winter'
Ook de winter biedt tal van fotomogelijkheden, berijmde of onder het gewicht van sneeuw door-hangende takken, een toegevroren vijver, een warm winterzonnetje met tegenlicht, ...
De voorbije winters ben ik er, met het soms dikke sneeuwtapijt, meermaals op uitgetrokken. De meeste getoonde beelden zijn gefotografeerd in mijn onmiddellijke woonomgeving.

Album 'Paddenstoelen'
De herfst is het moment om een stevige boswandeling te maken en te genieten van de bladeren die verkleuren, van de mist, paddenstoelen, ...
Paddenstoelen zijn een erg dankbaar onderwerp, er zijn enorm veel soorten en ze blijven geduldig staan totdat je je foto hebt gemaakt.
Het is een onderwerp dat zeker de moeite loont om je in te verdiepen.

Album 'Insecten'
Ik trek er meestal op uit om vlinders te fotograferen, en op mijn zoektochten naar deze beestjes verzeil ik zonder het te willen in de bijzonder gevariëerde wereld van insecten.

Album 'Bretagne'
De meeste beelden zijn gefotografeerd op het schiereiland 'Presqu'île de Crozon', gelegen in het uiterste westen van Frankrijk. Een droomlocatie als je van het geweld van de op de klippen uiteen-spattende golven houdt. Vooral bij opkomend tij een indrukwekken spektakel.

Album 'Vercors'
De Vercors is een prachtig natuurgebied op de grens van de Franse departementen Isère, Dröme en Haut-Alpes, en maakt deel uit van het Parc Naturel Régional du Vercors, het grootste natuurreservaat van Frankrijk.
Met dit album wil ik een impressie geven van de grote natuurlijke rijkdom van dit natuurreservaat (het kalksteengebergte met zijn alpenweiden, uitzonderlijke flora en fauna, abrupte afgronden, steile rots-wanden, groene valleien, ...).
Het gebiedje dat ik bezocht situeert zich aan de voet van de Mont Aiguille, ongeveer 40 km ten zuiden van Grenoble.

Album 'Vlinders'
Vlinders zijn mijn favoriete onderwerp.
Alle beelden zijn gefotografeerd op statief en met een 105mm macro-objectief.
De voornaamste locaties zijn:
Viroinval (België), Vercors (Frankrijk), Lorraine (Frankrijk) en natuurgebiedjes in eigen streek.

Album 'Orchideeën'
Evenals vlinders een onderwerp dat mij enorm boeit.
Fotolocaties van beide onderwerpen worden zo veel als mogelijk op mekaar afgestemd.
Mijn favoriete plek is de Vercors (omgeving Gresse-en-Vercors), waar ik voor het eerst het prachtige 'Vrouwenschoentje' kon bewonderen en fotograferen.

Album 'La Hague' - Normandië.
De zee heeft mij altijd al geboeid. Vooral de rotskusten oefenen een speciale aantrekkingskracht op mij uit. Ik heb zowat de ganse kust tussen Caen en Quimper afgereisd en elke streek heeft zijn charmes, maar de hoge kliffen van 'La Hague' hebben wel een onvergetelijke indruk nagelaten.
In dit album staat de zee met zijn indrukwekkende 'Caps' en 'Anses' centraal.
Hoop hier nog terug te komen, niet enkel omwille van de ruige rotskapen, maar ook voor het prachtige binnenland.


Info website

Om de site structuur te geven, de inhoud van de pagina's te verzorgen en te onderhouden werd gebruik gemaakt van Adobe Dreamweaver CS4.
Hiertoe volgde ik verschillende modules aan de GLTT.
Voor het presenteren van mijn foto's maakte ik gebruik van 'Simpleviewer', een gratis te downloaden programma dat geïntegreerd werd in de site (werkt optimaal met Adobe flash player 10).
Albums bij voorkeur te bekijken in de 'volledig scherm' modus.
Suggesties om de website te verbeteren zijn steeds welkom.

Had de opmerking gekregen dat de pagina "albums" te uitgebreid, te onoverzichtelijk werd. Heb getracht om hieraan te verhelpen door een aantal onderwerpen te groeperen.

Mijn natuurfotografenvereniging (NFP)

NFP staat voor Natuurfotografen Pajottenland, en ons doel is om zowel de beginnende als de meer ervaren natuurfotografen uit de regio Pajottenland samen te brengen. Er bestaan geenl geografische beperkingen, zodat leden van buiten de regio Pajottenland evenzeer welkom zijn.

Natuurfotografen Pajottenland werken binnen een duidelijk afgelijnd werkveld:

  • Slechts wanneer natuurlijke elementen (planten, dieren, geologische- en fysische verschijnselen) het eigenlijke onderwerp van een opname vormen, en deze gemaakt is daar waar die vrij en spontaan voorkomen, beschouwen we dit als natuurfotografie.
  • Het plukken van planten of het vangen van dieren voor fotografische doeleinden is uitgesloten. Verstoring wordt ten allen tijde vermeden.
  • Bij het fotograferen zal men zo min mogelijk in bestaande toestanden ingrijpen en er in ieder geval op letten dat daarbij de natuurlijke bescherming van planten en dieren bewaard blijft.

De maandelijkse vergadering (2de vrijdag van de maand) gaat door in het Educatief Centrum Paddenbroek, Paddenbroekstraat, 12 te Gooik (Vlaams-Brabant) en start stipt om 20 u

Voor bijkomede informatie kan je terecht op de website www.natuurfotografen.be
Je vindt er onder andere een kalender van onze activiteiten (vergaderingen, uitstappen, ...).
Wil je onze vereniging leren kennen, kom dan eens vrijblijvend de sfeer opsnuiven tijdens een van onze vergaderingen/uitstappen.

Mijn fotografenvereniging (Cameraclub Halle)

Via mijn website ben ik in contact gekomen met Eddy, een fotograaf uit mijn dorp, aangesloten bij Cameraclub Halle.
CameraClub Halle vzw is een vereniging van en voor amateurfotografen en heeft tot doel culturele, artistieke en technische activiteiten te organiseren binnen het kader van de fotografie.
Hun manier van vergaderen en de beoordeling, verscheidenheid en kwaliteit van de beelden van de verschillende leden spreekt mij enorm aan. Telkens hield ik een goed gevoel over aan de bijeenkomsten en was dan ook blij dat ik mij bij deze vereniging kon aansluiten.

Uitstappen/reizen

oktober 2016: Schotland
Nomaals Schotland. Ditmaal naar Argyll (Kintyre en isle of Mull).
Het schiereiland Kintyre aan de Schotse westkust is meer eiland dan vasteland. Een landschap met glooiende heuvels en kleine visserdorpen, verborgen baaien, kasteelruïnes, verlaten stranden, de woeste Atlantische kust. De rijke fauna bestaat o.a. uit otters, zeehonden en zeevogels.
Mull is het op een na grootste eiland van de Binnen-Hebriden. Het eiland heeft een heel afwisselend landschap met steile kliffen, witte zandstranden, ruige heidegronden, mooie uitgestrekte meren en hoge heuvels en bergen.

juni 2016: Frankrijk - Gorges du Tarn / Causse Méjean
De Gorges du Tarn staan sinds 2010 op de UNESCO lijst van werelderfgoed en ontlenen hun roem aan het vreemde natuurlijke schouwspel dat ze bieden. Grootse natuur op de dorre kalksteenplateaux en in de diepe dalen. De Gorges du Tarn ligt midden in het regionale natuurpark van de Grands Causses. Wij verblijven op het unieke Méjean kalksteenplateau. In de door de Tarn en de zijrivieren La Jonte en La Dourbie uitgeslepen dalen stromen de drie rivieren door indrukwekkende kloven.
De flora is er indrukwekkend. Vooral mei en juni zijn bijzonder mooie maanden, omdat dat vele mossen, wildemanskruid, zonneroosjes, lelies en orchideeën bloeien. Ook wemelt het gebied (zomer) van de vlinders. De Causses vormen een van de gebieden in Frankrijk met de meeste vlindersoorten.

september/oktober 2015: Schotland
Vrienden hadden mij verwittigd "als je een keer naar Schotland gaat, ga je zeker terug" en ze hebben gelijk gekregen. Het beetje dat we vorig jaar van Schotland gezien hebben heeft ons overdonderd. De ongelooflijke mengeling van cultuur, geschiedenis, architectuur, de ongeëvenaarde landschappen met grootse luchten, grandiose bergen, glinsterende meren, ...
Er is zoveel te beleven dat we besloten hebben een 3 weekse tocht te maken met een camper.
Op het programma staat het eiland Skye en de westkust van de Highlands (van Arisaig tot Cape Wrath).

juni 2015: Frankrijk - Vaucluse
We verblijven in een dorpje (La Bastide-des-Jourdans) in het Franse departement de Vaucluse (regio Provence-Alpes-Côte d'Azur). Het dorpje is gelegen in het Regionaal natuurpark van de Luberon, geklasseerd als biosfeerreservaat door UNESCO en het bezit een grote variëteit aan dierlijke en plantaardige soorten.
De Luberon is gekend om zijn stille bossen, rijke fauna en flora, oude dorpjes, okerrotsen, ...

EERDERE REIZEN